Våra alpackor

Vi har just nu åtta alpackor och en lama. De har olika färger och uttryck och även om alpackor är utpräglade flockdjur, så har varje individ en egen personlighet. Här kan du läsa lite mer om var och en av dem.

AMOS

Lama

Namn Countrydreams Amos
Kön Hingst
Född 10/7 2019
Färg Gråbrun och vit med beige tecken

Vår första och hittills enda lama. Och vilken lama! Han är minstingen i hela gänget, men han har snart vuxit om de andra. Han är supertrygg och nyfiken och vill alltid vara med. Han delar gärna ut pussar och uppskattar att bli kliad på halsen. Han har just påbörjat sin utbildning i att bära, för bli en pack-lama. När han är fullvuxen kommer han att kunna bära ca 32 kg.

Baileys

Alpacka

Namn Dalslands Baileys
Kön Hingst
Född 2/6 2016
Färg Brown

Baileys är killflockens ledare och nästan alltid först fram för att välkomna besökare in i hagen. Han ses ofta ligga på hagens högsta punkt och spana ut över sina marker – framförallt över stohagen på andra sidan vägen. Han blir lite upprörd om andra alpackor får gå ut på promenad utan honom. Trivs bäst när hela flocken är samlad, i hagen eller på promenad.

Stormtrooper

Alpacka

Namn Dalslands Stormtrooper
Kön Hingst
Född 30/6 2017
Färg Rose Grey

Stormtrooper är en riktigt mysig kille. Han är nyfiken, men lite försiktig ibland. Han ser alltid så stolt ut när han är på promenad, med hög svansföring och schvung i steget. Favoritgodiset är äpple.

Noggin

Alpacka

Namn Jägarbo Noggin
Kön Hingst
Född 7/9 2017
Färg Dark silver grey 

Noggin är yngst av alpackorna och var länge även minst till storleken. Men nu har han vuxit ifatt och tar för sig av allt som livet bjuder på – allra helst mat. Han älskar äpplen och morötter. Noggin aspirerar på ledarrollen och tillsammans med laman Amos, utmanar han Baileys lite då och då.

Theo

Alpacka

Namn Hamras Theodor
Kön Valack
Född 30/5 2016
Färg Vit

Theo, vårt stora vita ulliga moln. Han är blyg och alltid sist i flocken med att prova nya saker. Han står gärna på bakbenen och äter blad från de högre träden, där plockar han även gärna ner ett körsbär eller två (vi har sett honom spotta ut kärnorna). Ingen kan fotobomba bilder som han.

Jolie

Alpacka

Namn Hamras Angelica
Kön Sto
Född 27/6 2013
Färg Beige

Söt som socker med sina stora vackra ögon. Hon är snäll mot allt och alla, men lite blyg för nya människor. Jolie älskar att bada i badbaljan, alla dagar på året oavsett väder.

Jolie är till salu.

Alice

Alpacka

Namn Hamras Alice
Kön Sto
Född 29/7 2009
Färg Brun

Klok, trevlig och pigg dam. Hon har i sin ungdom gjort skådespelarinsatser och synts i TV-rutan på Bolibompa och Solsidan. Hon har fått två stoföl – Antonia (2012) och Amanda (född 2014).

Alice är till salu.

Loffe

Alpacka

Namn Elof “Loffe”
Kön Valack (sedan hösten 2020)
Född 30/6 2016
Färg Light fawn

Loffe hade en tuff start i livet då hans mamma blev sjuk och dog när han bara var ett par månader gammal. Men på nappflaska och kärlek växte han upp och blev en stilig och framförallt trevlig kille. Loffe är lite mer självständig än de andra alpackorna, men är mycket lätt att hantera. Sommaren 2020 blev han pappa till fyra föl och ytterligare två väntas till sommaren 2021 (samtliga föl bor på annan gård).

FAQ

Vad är alpackan för typ av djur?

Alpackan är ett kameldjur, med den mindre vikunjan som närmaste släkting. Liksom alla kameldjur har alpackor två tår med mjuka trampdynor och klor och de rör sig försiktigt i terrängen. De är idisslare och har tre magar. Alpackan är känd för sin fantastiska ull.

Varifrån kommer alpackan?

Alpackan kommer ursprungligen från Anderna. I Peru finns fortfarande 87% av världens alla alpackor.

Hur många alpackor finns det i Sverige?

Det är oklart hur många alpackor som finns i Sverige just nu, men enligt Svenska Alpackaföreningen rör det sig om ca 3500. Många har 3-5 alpackor medan de största gårdarna har strax över 100 alpackor.

Hur stora kan alpackor bli?

De blir ca 1 meter i mankhöjd som vuxna och väger mellan 50-80 kg.

Vad äter alpackor?

Gräs, finbladigt hö och pellets anpassat för kameldjur. De behöver också mineraler och tillgång till saltsten och kan behöva extra D-vitamin innan vintern. Många alpackor gillar äpplen och morötter.

Alpackorna har delad överläpp vilket innebär att de kan välja ut små och gärna spröda blad och växter att äta. De är klockrena som gräsklippare då de äter toppen av grässtrået. De saknar tänder främre delen av i övre käken.

Vad används alpackor till?

Alpackan används främst för sin fantastiska ull, men har på senare år även blivit populär att använda för promenader, terapi, yoga eller bara som sällskapsdjur.

Vilka färger kan alpackornas ull ha?
Alpackornas ull finns i en mängd olika naturliga färger. Man brukar prata om 16 grundfärger och 8 tilläggsfärger.
Hur klarar alpackorna det svenska klimatet?

Mycket bra. De flesta alpackor trivs bäst med att gå ute året runt, med tillgång till väderskydd. I maj/juni behöver alpackorna klippas för att inte bli överhettade under de varma sommarmånaderna.

Finns det olika typer av alpackor?

Alpackan finns i två typer: Huacaya (wah‑KI‑ah) och Suri (SOO-ree). De allra flesta alpackorna är Huacaya och har fluffig, krusig ull. Suri har silkesaktig ull som formas sig som långa smala dreadlocks. Suri har lite tunnare ull och klipps vartannat år.

Hur är alpackor att umgås med?

Alpackor är lugna, vänliga och nyfikna men har också mycket stor integritet och är alltid vaksamma på faror. En del alpackor gillar att bli kliade och klappade, men de allra flesta tycker att äta ur handen är lagom mycket kontakt. Alpackor är mycket personliga och det finns stora skillnader mellan olika individer. För att inte stressa upp alpackorna bör man vid hantering använda en liten inhägnad om 4-8 kvm.

Hur länge lever alpackor?

20-25 år.

Spottar alpackor?

Ja, men väldigt sällan på människor. De spottar oftast på varandra för att vakta sin mat eller markera rangordningen i flocken. Olika individer har också olika lätt att ta till spottandet.

Går det att träna alpackor?

Många alpackor kan lära sig en mängd olika kommandon så som inkallning och ligg, men även att kasta en boll med munnen, känna igen färger etc. Endast fantasin… och kanske framför allt tålamodet, sätter gränser.

Kan alpackor simma?

Ja, men de nöjer sig oftast med att svalka fötter, ben och mage. Vissa av våra alpackor badar fötter och ben nästan dagligen.

Hur låter alpackor?

Hummande – är det vanligaste lätet och det är framför allt så de kommunicerar inom flocken. Det är ofta ett ganska ljust läte och påminner om lite delfinernas sätt att kommunicera.

Varningsläte – låter som en skrikande fågel.

Gurglande – hanen har ett mycket speciellt gurglande läte som används under parningen. Ljudet är en förutsättning för att parningen ska lyckas.

Tjut – kommer ofta i samband med att de bråkar om mat.

Smackande – verkar användas av valacker och hingstar vid vaktande av ston eller vid försök att imponera på stona (egen iaktagelse).

Hur mycket skötsel kräver alpackor?

Daglig tillsyn, foder och friskt vatten. Vintertid vill de gärna ha ljummet vatten. Klorna behöver klippas några gånger varje år (olika behov för olika individer). Vita alpackor har en tendens att ha mer snabbväxande klor. Alpackornas ull behöver klippas en gång om året vid maj/juni. På vissa individer kan framtänderna behöva slipas ner någon gång. Det är extra viktigt att ha koll på och slipa ner hingstarnas kamptänder, små vassa käktänder som uppkommer i 3-årsåldern.

Alpackor är förhållandevis friska djur, men det är viktigt att hålla koll på parasiter. Det görs genom att skicka in avföringsprov för analys och vid behov avmaska. Risken för parasiter gör också att det är viktigt att regelbundet och ofta mocka i hagarna, vilket är ganska lätt då alpackor håller sig till några gemensamma toaletter.

Hur högst stängsel måste alpackorna ha?

Alpackor är inte speciellt rymningsbenägna (men det finns alltid undantag som bekräftar regeln). I första hand handlar det om att stänga ute rovdjur. Vi använder oss av trästolpar och viltstängsel, 125 eller 150 cm högt, där maskorna är mindre nertill för att hindra även mindre djur från att ta sig igenom.

Kan man ha bara en alpacka?

Nej. Alpackor är mycket beroende av att vara en del av en flock. De måste vara minst tre av samma kön. De alpackor som tvingas leva ensamma blir stressade och kan få magsår och dö. I filmer på sociala medier förekommer det ibland ensamma alpackor som hålls som husdjur inomhus. Hur söta och bedårande de än är, så är det inte ok. De behöver vara en del av en alpackaflock och ska leva utomhus.

Undrar du hur en alpacka låter?

Klicka på videon för att ta reda på det!